Rijstoogst
Bewijs bij de bank, vol stempels en handtekeningen, maar toch niet geldig
Op 8 November ben ik, Guda, toch nog onverwachts naar Gambia vertrokken samen met mijn man Jan. In verband met het Ebola virus, dat heerst in de omliggende landen, hadden wij als bestuur, besloten dit najaar niet naar Gambia te gaan.
We hebben geprobeerd de betaling voor de scholen via de bank te doen, maar dit stuitte toch op veel problemen.
De reis begon met wat strubbelingen door 5 uur vertraging op Schiphol en ook nog eens een tussenlanding in Portugal.
We hadden een druk programma en hebben met alle 12 leerlingen gesproken.
Maandag meteen naar de bank om mij aan te melden als zijnde gemachtigde van de stichting study4girlsgambia en geld op te nemen. Tot mijn grote schrik was dit niet mogelijk. Zij hadden helemaal geen gegevens van mij terwijl Margreet die wel had afgegeven. Ja het blijft Afrika.
Wij zijn 2 uur bezig geweest en aan het eind van het liedje kregen wij de melding dat het niet mogelijk was.
De bank heeft naar margreet een mail gestuurd die zij moest ondertekenen. Deze werd vervolgens door gezonden naar het hoofdkantoor in Banjul en aan het einde van de middag kregen wij de bevestiging dat we geld konden opnemen.
We hebben alle gelden opgenomen die nodig waren voor het betalen van alle scholen, het betalen van de gastgezinnen en het salaris van Musa. Meteen door naar de Bank van de Seino school waar wij 7 leerlingen hebben. We waren nog net op tijd om de Schoolfees te betalen. Een heftig dagje, maar toch nog goed gekomen
Ook de betalingen aan de scholen en gastouders zijn gebeurd.
Het is een beetje een omgekeerde wereld, je haalt geld van de bank en breng het dan contant naar de bank van de school, overstorten lukt niet omdat veel gegevens niet bekend zijn.
De uniformen, boeken etc. worden contant aan de scholen betaald omdat dit weer niet via de bank kan.
Het is toch wel heel bijzonder om te zien hoe dankbaar de leerlingen en hun ouders zijn dat zij door kunnen leren.
De jonge meisjes van 13 jaar oud die in grade 7 zitten, zijn nog heel onzeker, maar realiseren zich goed dat dit een pracht kans in hun leven is om dat te worden wat zij graag willen.
Bij de oudere meisjes zie je al duidelijk een verschil met een paar jaar terug, zij veranderen nu in jonge vrouwen met een eigen mening.
Allen willen graag verder studeren mits daar een sponsor voor is.
Een van onze leerlingen is klaar met de High school. Zij is nu gestart met een 1-jarige opleiding als kapster/schoonheidsspecialiste. Deze school garandeert dat de leerlingen na de opleiding allemaal aan een baan komen.
Van alle meisjes hebben wij een stukje film gemaakt, dat we nog op onze site zullen plaatsen.
Een filmpje van 1 van onze leerlingen
Op dit moment hebben wij 7 leerlingen op de Seino school. Deze school herbergt 700 leerlingen. Seino school zou graag een computer lokaal willen bouwen zodat daar les in kan worden gegeven.
Wij gaan kijken of wij hier sponsoren voor kunnen vinden en hopen dit project voor deze school te kunnen realiseren. Tevens gaan wij op zoek naar bruikbare laptops.
De directrice van deze school is als enige in het bezit van een laptop. Deze wordt buiten neergezet en vervolgens krijgen 30 leerlingen computerles van haar.
Een enorm verschil dan bij ons in NL.
Ieder bezoek in Gambia is een ritueel, of je nu bij de school komt, bij de mensen thuis of bij de bank, trek er maar uren voor uit, want je begint bij de receptie, dan de directie, dan de administratie, dan de conciƫrge, overal even praten, dan alle lokalen bekijken, en aan het einde het gesprek met de leerlingen. Bij de volgende locatie begint het ritueel weer opnieuw.
Wij hebben geconcludeerd dat alle middelbare scholen een eigen groentetuin hebben, zodat de leerlingen een eenvoudige warme maaltijd kunnen nuttigen. Het is n.l. niet altijd vanzelfsprekend dat ze die thuis krijgen.
Bij de lagere school van mister Bengali, waar wij al meerdere leerlingen van hebben ingelijfd, kregen wij de vraag of we 2 meisjes willen toelaten tot de stichting. Zij zitten nu in het laatste jaar van de lagere school. Deze meisjes kunnen goed leren maar de ouders hebben geen geld om het vervolg onderwijs te betalen. Wij gaan ons uiterste best doen voor deze meisjes.
Aan mister Bengali hebben wij ook een laptop overhandigd, gesponsord door Rotary Schagen, Hij was er heel blij mee. Dankzij deze laptop kunnen de leerkrachten in de klassen voorlichting en informatie delen met de leerlingen over zaken die gaande zijn in de wereld.
Een van onze meisjes, afkomstig uit de binnenlanden, is veranderd van gastgezin. Haar cijfers op school gingen hard achteruit en dat terwijl zij heel goed kan leren. Zij was duidelijk niet op haar plek bij het huidige gastgezin. Zij heeft zelf een ander gastgezin gevonden. Wij hopen dat ze nu beter op haar plek is en haar schoolresultaten weer de goede kant opgaan.
De grenzen met omliggende landen zoals Senegal , Sierra Leone zijn gesloten. De mensen kunnen het land niet in maar ook niet uit. Zo houdt Gambia Ebola buiten de deur. Bij aankomst op het vliegveld worden alle passagiers gecontroleerd op Ebola.
Het was een week vol ups en downs, maar prachtig om te zien dat dankzij onze sponsors deze meisje een kans krijgen een beter bestaan op te bouwen waar zij zich volledig voor inzetten. Hartelijk dank aan alle sponsoren.
"Ook ik wil graag naar school, maar mijn ouders kunnen mijn schoenen en uniform en potloden niet betalen,"