Reisverslag Gambia april 2015

Lessenaartjes 2015

Huisbezoek bij Essa Bengali

Dochtertje Alagie Bah

Mstr. Bengali ontvangt een laptop van study4girlsgambia

Reisverslag Gambia april 2015


Samen met echtgenoot Cees ben ik, Margreet, weer naar Gambia geweest voor 15 dagen

 

We hebben weer schoolgelden mee om te storten op onze bank voor het volgende schooljaar 2015-2016. Het eerste wat wij dus doen is een wisselkantoor zoeken met de beste koers. Uiteindelijk krijgen wij bij ons oude vertrouwde adres de beste koers en dat is gunstig voor de stichting. Na het wisselen meteen gestort op ons account zonder problemen dit maal.


Het was de bedoeling om tijdens deze reis afspraken te gaan maken bij de High schools maar tot onze grote verbazing waren de scholen vanaf vandaag, maandag 30 maart, voor 2 weken gesloten.Dit vanwege de paasvakantie, hier hadden wij dus geen rekening mee gehouden. We gingen er voorlopig maar even vanuit dat er wel een oplossing zou komen.

We besloten om eerst onze 4 nieuwe leerlingen te bezoeken en in te lijven binnen de stichting.Eerst naar de Lybert Preparatory school waar mister Bengali op ons wachtte. Hij is verbaasd als ik vertel 4 nieuwe meisjes in te willen schrijven.

Bijzonderheden: deze meisjes wonen te ver van school dus hebben transportvergoeding nodig.

Mariama Jabang

Mariama heeft de Engelse taal als lievelings vak. Zij wil graag doorleren om bankemployé te worden. In het bankwezen zijn vooral vrouwen werkzaam dus daar is redelijk werk in te vinden. Mariama woont met haar vader en moeder 5 broers en 3 zusjes in Sukuta. Vader, Nuhu Jabang verbouwt pinda’s en moeder Mariama Bojang verbouwt wat rijst. Het inkomen is echter niet voldoende om het schoolgeld van Mariama te kunnen betalen.


Mariama is heel blij dat zij mag doorleren in de hoop op een betere toekomst.

Maimuna Jarra

Het was voor Maimuna en haar ouders een volslagen verrassing toen wij hen een bezoek brachten in hun compound. We hadden aan niemand verteld dat wij maar liefst 4 nieuwe leerlingen konden inlijven binnen de stichting.


Haar vader, Jamie Jarra, was vroeger visserman maar heeft nu geen werk meer. Haar moeder Fatou Conteh heeft ook geen inkomsten. Maimuna leeft samen met haar vader, moeder en zusje Jaye.

Verder heeft zij nog 1 opa en 1 oma en is er verder weinig familie. De financiële positie van deze mensen is bijzonder droevig.Maimuna heeft de Lybert Preparatory school doorlopen. Dit is een van de scholen waar wij tegenwoordig onze leerlingen selecteren.

Haar lievelings vak is Engels. Zij is heel blij dat zij deze kans om door te leren krijgt omdat zij inziet dat study heel belangrijk is voor haar toekomst. Zij wil net als Mariama graag bank employé worden. Haar ouders waren heel blij dat hun dochter volgend jaar naar de middelbare school kan gaan.

Aja Touray

Aja Touray is de dochter van vader Ousainpu en moeder Faye Fatty. De naam Aja wordt uitgesproken als Adja. Aja heeft nog een broertje, Fafandin en 2 zusjes Fatoumata en Binta.


Vader heeft nu en dan wat werk in de bouw en moeder verkoopt zakjes pinda’s langs de weg. Aja helpt haar moeder met koken en wassen. Zij heeft ook de Lybert Preparatory school bij Mstr. Bengali doorlopen. Haar Favoriete vak op school is Methametics en zij wil later “lawyer” (advocaat) worden.


Aja maar ook haar ouders vinden het van groot belang om door te leren en zijn de stichting en haar sponsoren zeer dankbaar.


Wanneer ik vraag wat zij eventueel terug kunnen doen is het antwoord: bidden.

Vervolg van de reis

Verderop in de week besluiten wij de leerlingen van Seino school een bezoekje aan huis te brengen. In Nederland had ik al een vragenlijstje samengesteld. Wat wij graag willen weten is hoe deze middelbare school bevalt. Hoe zijn de leerkrachten. Hoe is de sfeer onder de leerlingen. Wat zijn de verschillen met de lagere school. Alle meisjes waren goed te spreken over Seino school. Dus op alle vragen is positief gereageerd. Een van onze meisjes had het echter moeilijk omdat zij de letters op het bord niet kan lezen daar zij achter in de klas zit. Hadden de scholen open geweest dan had ik samen met haar een bezoekje kunnen brengen om te kijken of we dit op kunnen lossen. Nu doet Mstr. Bengali van Lybert Preparatory school dat voor ons. Wij zullen in november brillen mee nemen om te kijken of zij daar baat bij heeft. 7 van onze leerlingen studeren aan deze school en daarvan doen er 3 eindexamen dit jaar.       

                                                                                                                                           

Tijdens deze gesprekjes werd het al snel duidelijk dat veel leerlingen te laat op school komen doordat de rugzak met boeken te zwaar is en zij een flink eind moeten lopen. Er werd ons verzocht om transportkosten  naar school te vergoeden. Naar aanleiding hiervan hebben wij wederom een gesprek gehad met Mstr. Bengali om uit te zoeken welke ouders eventueel de helft van deze reiskosten zelf kunnen betalen.

Op het strand heb ik Fatou A. Bah, die dus ook paasvakantie had, ontmoet en lekker bijgepraat. Zij heeft vorig jaar eindexamen gedaan en zit nu in de eerste klas van High school. Omdat deze school niet goed bevalt, zal zij in september de overstap maken naar Banjul High school.

In de 2de week hebben we de 2 meisjes uit Bintang Bolong bezocht in Brikama. Ook zij doen dit jaar eindexamen en gaan volgend schooljaar naar een High school. We hebben een afspraak kunnen maken met Mister Ceesay, de adjunct directeur, welke wij eerst oppikken bij zijn huis. Vervolgens een gesprek gehad op de Bottrop school over onze meisjes. Mister Ceesay doet zijn uiterste best om Binta M. Jatta positief te stimuleren harder te werken.  Het is niet helemaal zeker of zij haar eindexamen zal halen.

                         

Binta Manneh, ook uit Bintang Bolong, behoort tot een van onze beste leerlingen.  Zij wil heel graag naar een High school in Serrekunda. Helaas doordat alle scholen gesloten waren hebben wij niets kunnen regelen. Binta zal dus naar Bottrop High school gaan en in november kijken wij wat we nog voor haar kunnen regelen.                                                                                                We hebben beide meisjes bezocht bij hun gast gezinnen.  Ons is gebleken dat zij buiten de uniformen praktisch geen kleding hebben. We gaan proberen wat broeken en T-shirt in te zamelen.

Tijdens dit werkbezoek hebben wij  gesprekken gevoerd met onze contact personen in Gambia, over het verloop van de high school aankomend jaar. We hopen dat alles in goede banen geleidt wordt.

Bitna  S. Keita

Wij hebben ook een tentamen van Binta S. Keita bijgewoond voor kapster/visagiste.

Bij dit haarwerk heeft Binta eerst nep haar aangebracht aan het echte haar. Daarna is het geheel ingevlochten.

acryl nagels met diverse kleuren.


Binta is geslaagd voor het examen  en was 2de van haar groep.


Ondanks dat wij niet alle scholen konden bezoeken was het toch een intensief werkbezoek.     

Het is indrukwekkend om te zien hoe onze meisjes vorderen in hun study en hoe dankbaar de nieuwe leerlingen zijn.


Hiervoor Hartelijk dank aan al onze sponsoren.