Wie zijn wij

Met breigarens kleding en petjes maken om te verkopen

Het voetbalteam in Bintang Bolong in hun nieuwe outfit

De leerlingen van de Oscar Romero school uit Hoorn fietsten een groot bedrag bijeen


Help mee!

Mocht u ons willen helpen, iedere euro is welkom.


Wij staan er persoonlijk voor in dat het op de juiste plek terecht komt.

 

Rabobank: NL39RABO0167176234  t.n.v. Study4GirlsGambia

Wie zijn wij?

Betrokken


Tijdens bezoek in Gambia was te zien en te voelen dat meisjes in diverse gebieden een achterstand hebben op verschillende sociale terreinen. Wij - Guda Ros en Margreet Dekker voelden ons direct sterk betrokken bij deze mensen.

Guda Ros-Zeeman (voorzitter)

In 2006 ging Guda voor de eerste keer naar Gambia, samen met haar ouders. Haar vader had door zijn werk veel te maken met Afrika, en was al reeds door dat continent “gegrepen”. Ook in de ban van Afrika geraakt, ging Guda een half jaar later samen met haar man Jan nog eens terug. Ze besloot om aan de lokale taxi-chauffeur Musa Sanneh, die ze daar had leren kennen en vertrouwde, een microkrediet te verlenen om een eigen taxibusje aan te schaffen. Toen ze weer thuis was heeft ze voor Musa ook de website www.gambiadriver.com opgezet om buitenlandse klanten te kunnen werven met een mooi aanbod van toeristische tochtjes. Inmiddels draait zijn bedrijfje goed. Hij heeft door dit project de kans gekregen om zijn gezin te onderhouden; zijn kinderen hebben schoenen aan en gaan nu naar school. Musa verdient dit zelf bij elkaar, iets wat anders nooit mogelijk was geweest.

Linda en Cees Dekker (Secretaris - Penningmeester)

overgenomen in verband met het overlijden van  Margreet Dekker-Noort

          Margreet Dekker-Noort

          overleden 18-12-16 

   

In 2009 bracht Margreet , samen met de djembe-groep waarin zij speelde, haar eerste bezoek aan de smiling coast of Gambia. Zij heeft toen onmiddellijk haar hart verpand aan de vriendelijke mensen en wist meteen dat ze daar iets mee wilde gaan doen. Ze wist door haar enthousiasme al gauw een gulle gift binnen te slepen. Dankzij die gift heeft Margreet breigarens in kunnen kopen voor een project van een jonge vrouw in Gambia. Tevens organiseerde zij een inzamelingsactie van breipennen en haaknaalden in de gemeente Nieuwe Niedorp, wat een groot succes was. Tijdens haar bezoek aan Bintang Bolong, werd haar duidelijk dat er behoefte was aan voetbalkleding en -schoenen. Dat was voor Margreet en haar man Cees reden om een succesvolle inzamelingsactie te starten. In februari 2011 zijn ze met vele plunjezakken vol naar Gambia getogen. De foto’s spreken voor zich.

Start Stichting Study 4 Girls in Gambia

Dit waren allemaal nog relatief kleine projecten, die door Guda en Margreet zelf in gang waren gezet. Margreet en Guda  kenden elkaar van djembe-les. Ze kwamen erachter dat ze beiden dezelfde passie hadden voor Gambia en besloten te gaan samenwerken.

Zij begonnen samen met het opstarten van een naaiatelier voor 3 Gambiaanse vrouwen dankzij een renteloze lening van de Rotaryclub Schagen en de verkoop van plantenstekjes door Margreet hebben ze deze vrouwen een microkrediet kunnen verstrekken, waarmee ze een naaiatelier konden opzetten. Inmiddels hebben deze vrouwen al heel wat schitterend geborduurde kledingstukken gemaakt en verkocht. Er is inmiddels een beetje geld gespaard en afgelost.


Steeds meer activiteiten werden opgezet om projecten in Gambia te kunnen financieren. Door de leerlingen uit klas 6 VWO van het Oscar Romero College uit Hoorn werd met een sponsorfietstocht en diverse andere activiteiten veel geld ingezameld voor de school in Bintang Bolong. Het werd daardoor steeds duidelijker dat het nodig was om de verschillende activiteiten in een stichting onder te brengen.

Op 27 oktober 2011 hebben Guda en Margreet de Stichting Study4GirlsGambia opgericht. De naam van de stichting geeft in het kort weer waar wij als oprichters naar streven. Wij hopen op deze manier nog meer te kunnen betekenen voor de mensen in Gambia.

Musa Sanneh voor zijn eigen taxi busje