Reisverslag Gambia juli 2017

Twee foto's van de opgeknapte toiletten bij de Lybert Preparatory School".


Genomen in juli 2017.

Reisverslag Gambia juli 2017


Een zeer warme week in Gambia met een druk programma.  De temperatuur was overdag 38 graden en 's nachts 28, dus veel verkoeling kwam er niet aan te pas.

Dit jaar gaan 4 van onze leerlingen  naar een andere school, waarvan 3 naar de High School SOS en 1 leerling, Fatou, naar een vervolg op leiding op de GTTI-college.


Wij zijn heel trots op de meiden want over het algemeen doen ze het heel goed.Jammer genoeg hebben wij aan Mainuna moeten melden dat dit het laatste jaar is dat wij haar helpen, zij heeft meerdere malen problemen gegeven op school en ook haar moeder is niet positief  gesteld. Ook zijn haar cijfers niet voldoende om door te studeren. Wij als stichting hebben haar 4 jaar middelbaar onderwijs kunnen geven en hier was ze dankbaar voor.

In het begin van week hebben wij  de Botrop school in Brikama bezocht. Twee leerlingen zitten hier in het laatste jaar van de high school. Beide Binta‚Äôs willen graag door studeren, de ene de hotel vakschool op de GTTI en de andere Binta wil in de verpleging gaan werken. Hier is ook een opleiding voor in de buurt van Brikama.

College / Universiteit

Om de opleiding verpleging te starten heb je hoge cijfers nodig, gelijkwaardig aan de Universiteit. Wij hebben besloten om een bankrekening te openen voor de studenten die naar het College of  de Universiteit gaan, zodat ze zelf de betalingen kunnen doen in September. Dit betreft 5 leerlingen


De uitslag van het landelijke examen ontvangen ze pas begin september, dus dan kan er pas bepaald worden welk vervolgonderwijs zij kunnen volgen. Voor de universiteit heb je 5 x een 8 nodig waaronder ook voor Engels om te worden toegelaten. Deze scholen starten half september.

Dankbaar

Er zijn gesprekken gevoerd met  de oudste leerlingen om  te weten te komen waar ze verder willen gaan studeren. Wij keken er toch weer van op hoe dankbaar ze zijn dat ze de kans krijgen om door te leren.

Met de stichting willen wij niet meer kinderen op nemen, maar er juist voor zorgen dat deze meiden een gedegen opleiding krijgen


De jaarlijkse betalingen aan de scholen zijn ook weer gedaan. Er  is altijd wel een discussie met de hoofd van de scholen over het lesprogramma. Vooral met computer lessen omdat of de computers het niet doen, of er geen stroom is, of de leraar is ontslagen.

GTTI college

Aan het einde van de week is ook het GTTI-college bezocht. Het is mooi om te zien dat dit een schonere school met veel meer openheid is. Er zijn twee van deze scholen in Gambia.

Op deze scholen zitten de leerlingen gemiddeld drie jaar, waarna ze een vakopleiding hebben volbracht. Dit kan zijn in horeca, toerisme, ICT, installatietechniek, bouwkunde etc.


Wij weten nu wat de kosten zijn om zo volgend jaar goed voorbereid te zijn. Musa, onze contactpersoon, heeft ons netjes weer overal heen gebracht en helpt de meiden met het openen van een bankrekening. Wij gaan met een warm en voldaan gevoel weer uit Gambia vandaan.


Namens de studenten willen wij onze sponsors heel erg bedanken. Geen van deze meisjes had verder kunnen studeren zonder jullie hulp!


Vriendelijke groeten,


Jan en Guda